Lövészet

Módosítás: 2015. február 27.

Helyszín: soponyai lőtér.


Nevezés:

egyéni és csapat (előzetesen megnevezett 4 fő). Intézményenkénti többszörös nevezés esetén a sportnapok csapatversenyébe csak a legjobb eredményt elért és a Sportnapokra szabályosan benevezett lövészcsapat eredménye számít bele! 

Megjegyzés: A verseny egybeesik az „erdőgazdasági korongvadász versennyel”.


Versenyszámok:

  • Korongvadászat: 100 korongra, (1 korong = 1 pont)

Díjazás a helyszínen

 

Lebonyolítás:

A lőtéren patkó alakban, 8, egymástól független lőpálya van kialakítva. Sorrendben: Trap, Völgy, Torony, Mező, Rét, Golyós, Skeet és Domb névvel.
A pályákon 4-7 db korongdobó gép került elhelyezésre - az abc nagy betűivel, balról-jobbra megjelölve, melyek különböző irányból, különböző sebességgel, különböző formájú és méretű korongot dobnak, a lövő kérésére, távirányítással, de egy adott versenyen mindig ugyanazt és ugyanúgy!
Versenyünkön minden pályán 2 db lőállás lesz kijelölve és minden lövő ezekből lő. Először mindenki az egyes (1-es vonal), majd a kettes lőállásokból (kettes vonal)! A 6 fős csoportokra sorsolt versenyzők (rótté) egymás után lépnek a lőállásba és folyamatosan, egyenként végiglövik a "kottát", mely a dobógépek listája. Egy kotta 4 vagy 5 egyes (szóló) és 2 kettes (dublé) korongot, tehát összesen 6 vagy 7 korongot tartalmaz, úgy, hogy a kétszer négy pálya lőállásain 25-25 korongra lövünk. 1. vonal = 2x25 korong + 2. vonal = 2x25 korong, az összesen 100! A versenyzők végiglövik a 8 pálya egyes, utána a kettes lőállásait. A korongra felkapott fegyverrel lövünk. Az agytalp felső végének a vállvarrás alatt legalább 25 cm-rel kell lennie és csak a korong észlelése után szabad vállba venni! Egyes korongra lehet duplázni. A szimultán dublé két korongja egyszerre indul, bármelyiket lőhetjük először, sőt ugyanarra duplázhatunk is, de így a másik "elmegy", tehát hiba! A vadász dublé első korongját kérjük, és az erre tett lövésre indul a második. Itt is duplázhatunk egy korongra. A dublék mindkét korongját, egy lövéssel is meglőhetjük, eredménye találat-találat!

A lőtéren csak nyitott, ürített fegyverrel mozoghatunk. Tölteni csak a lőállásban lehet és annak elhagyása előtt ki kell üríteni. A fegyver szűkítését csak a lőállások között cserélhetjük. Maximum 28 g-os söréttöltetet használhatunk, melyben a sörét 2-2,5 mm közötti méretű. A lőtéren sapka, szemüveg és fülvédő használata kötelező.

A korongvadászat, mint versenyszám hivatalos szabályzata megtalálható a Magyar Korongvadász Szövetség hivatalos honlapján.
Azonos eredmény esetén súlyozott pályasorrend eredményei döntenek.
A versenyzők személyesen felelősek a szükséges engedélyek, igazolások, alkalmazási és érvényességek meglétéért, melyek helyszínen történő bemutatása kötelező!

Előzetes igénybejelentés esetén a szervező a sportnapok ideje alatt vállalja a fegyverek biztonságos őrzését.